Energie a její transformace

Energie je jako skládačka – lze ji neustále předělávat, spojovat, rozebírat. Můžete si s ní doslova hrát.

Neustálá přeměna a tok energie vytváří fenomenální jevy, jejichž projevem je nakonec i hmotná realita. Jak se na energii dívat, vnímat, využívat a tvořit? Častá otázka, která zaznívá – kdy bude energie zdarma? Kdy budeme mít volnou energii? Pojďme to tu trochu rozebrat, ať máte zase jinou perspektivu, jiný pohled, jinou fyziku či realitu. Vizím se meze nekladou a nakonec to bude tak, jak tomu budete věřit právě vy.

Energie se nacházejí v neustálém toku a transformaci. Jedna forma se mění na druhou a jde pouze o to, jak usměrnit tok a transformace energie. Energie nelze zničit.

Zajímavé projekty

Skybrator – španělští jsou nejen plzáci, co nám občas baští naše dobroty na zahradě, ale i konstruktéři zajímavého bezlopatkového větrného generátoru. Je to naděje? Rozhodně to stojí za pokus.

Návratnost solárních panelů

Častým mýtem v diskuzích je informace, že se fotovoltaika nemůže nikdy zaplatit. Pokud se na to díváme jen přes peníze, může se to klidně stát. Ale FV panel vyrábí energii, resp. transformuje sluneční záření na elektřinu a na svou výrobu potřeboval také energii. Od těžby surovin, až po zarámování a samozřejmě také nějakou elektroniku.

Energetickou návratnost popisuje parametr EPBT – Energy PayBack Time. A jak to rozebírá věda? Jeden z mnoha článků je zde:

https://www.nrel.gov/docs/fy04osti/35489.pdf

4 roky je jakési současné maximum, ale existují technologie, kde je energetická návratnost pohý jeden rok.

Kontakty

Telefon

petr: 777 755 704
pavlína: 775 028 792

Adresa

ul. Vycházková

Brno - Medlánky

E-mail

petr@gardenman.cz